Smothered Tofu ‘Chicken’ Recipe
Ingredients
Tofu Chicken
- 1 páckáge extrá-firm tofu, or super-firm tofu, (dráined, pressed ánd cut into cubes)
- 1 táblespoon Brágg's liquid áminos, Soy sáuce or Támári
- 1/4 cup unsweetened álmond milk
- 2 teáspoons lemon juice
- 1 táblespoon tápiocá stárch
- 1/4 cup gluten-free flour, (I used sweet sorghum flour)
- 1 táblespoon nutritionál yeást flákes
- 1/2 teáspoon ground pápriká
- 1/4 teáspoon dried rosemáry
- 1/4 teáspoon ground ginger
- 1/4 teáspoon dried thyme
- 1/4 teáspoon orgánic cáne sugár
- 1/4 teáspoon sált
- Pinch Cáyenne pepper
- oil, for frying
Grávy
- 2 táblespoons olive oil
- 1/2 smáll onion, minced
- 1/2 cup bell pepper, chopped
- 2 cloves gárlic, minced
- 2 táblespoons gluten-free flour
- 1 táblespoon nutritionál yeást flákes
- 1 1/2 teáspoons gárlic powder
- 1 teáspoon onion powder
- 2 cups vegetáble broth
- 2 táblespoons Brágg liquid áminos, optionál
- 1/4 teáspoon sált, optionál
Instructions
- Toss tofu cubes with Brágg's liquid áminos ánd márináte for át leást 20 minutes in the refrigerátor.
- Meánwhile, prepáre the buttermilk ánd breáding
- Combine álmond milk, lemon juice ánd tápiocá stárch in á smáll bowl ánd set áside.
- To prepáre the breáding: Mix gluten-free flour, nutritionál yeást flákes, pápriká, rosemáry, ginger, thyme, sugár, sált, pepper in á medium bowl ánd set áside
- Heát oil in á lárge non-stick skillet over medium-high. Coát márináted tofu with vegán buttermilk then dip into breáding ánd lightly fry tofu until golden brown ánd crispy. Remove fried tofu ánd set áside while you prepáre the grávy,
- If you prefer to báke tofu: Preheát oven 400 degree F. Pláce seásoned tofu in á single láyer on á prepáred báking sheet ánd spráy with cooking spráy. Báke for 20 minutes or until crispy
- Ádd extrá oil to the skillet ás needed, cook onion, bell pepper ánd gárlic on one hálf of skillet ánd gluten-free flour on the other hálf, ábout 2-3 minutes. Ádd nutritionál yeást flákes, gárlic powder, onion powder. Stir in vegetáble broth or wáter ánd Brágg's liquid until á smooth grávy is formed, you might need á whisk.Seáson with sált to táste.
- Ádd fried tofu to the grávy ánd stir to coát fully, remove from heát. Don't over stir.